Nykyisen jumppataipaleeni alkupuolella sorruin innostuksissani liioitteluun. Minusta tuli lähes huomaamattani yltiöpäinen ”jumppafriikki” ja siinä hötäkässä unohtuivat palauttavat välipäivätkin. Ajauduin ikävään ylikuntokierteeseen, jonka seurauksena en pystynyt urheilemaan lähes puoleentoista vuoteen. Sykkeet nousivat korkealle pahimmillaan jo kävelemisestä, tai pelkistä stressaavista tilanteista kuten bostaamisesta Lidlin ylipitkässä kassajonossa. Noina vaikeina aikoina yin-jooga muodostui tärkeäksi henkireiäksi.
Löysin lajin muistaakseni jostain ylikuntoa käsittelevästä nettiartikkelista. Hain YouTubesta videoita ja testailin varovasti kotona. Huomasin pian, että tässä erittäin hidastempoisessa venyttelyssä sykkeeni tosiaan pysyivät alhaalla. Aloin tehdä harjoituksia päivittäin. Paikoillaan jumittamisesta aiheutunut turhautuminen helpotti, kun saattoi tehdä edes jotain fyysistä. Sain helpotusta myös alaselän jumeihin, sekä kroonisiin polvi -ja olkapäävaivoihin. Noista kaukaisista ajoista lähtien olen harjoittanut yin-joogaa säännöllisen epäsäännöllisesti. Harvemmin kuitenkaan ohjatusti.
Mäkelänrinteen urheilupyhätön HOT-alueella pidettävä aamupäivän tunti ei ole tupaten täynnä. Joogaajat ovat asettautuneet väljästi ympäri salia. Keräilen ohjaajan opastuksella välineet, joogatiilet, joogavyön -ja maton. Haen paikan suuren ikkunan rajaamalta valoisalta päätyseinältä. Taustalla soi hiljaisella jonkinlainen eteerinen joogamusa ja tunnelma on mukavan rauhallinen.
Ohjaaja opastaa meidät ensimmäiseen asentoon. Laitamme joogatiilen yläselän alle ja käymme makaamaan niin, että selkä kaareutuu vähän kuin jumppapallon päällä köllöttelisi. Ojennan vielä kädet pään yli ja otan kyynärpäistä kiinni maksimoidakseni venymisentunteen. Päästyäni hyvään, kivuttomaan asentoon alan pidentää ulos -ja sisäänhengitystä. Yritän päästää kaikista jännityksistä irti ja annan venytyksen syventyä. Hengittelemme siinä viitisen minuuttia. Näin tehdään yin-joogaa.
Seuraavaksi makoilemme mukavan rentouttavassa, kyljyksiä venyttävässä banaani-asennossa. Sen jälkeen otamme vyön avuksi. Pingotamme sen selinmakuulla niskan takaa ja päkiän ympäri mikä tarjoaa takareidelle melko voimakkaan venytyksen, tekeepä poikaa! Varioimme asentoa tekemällä kierrot molempiin suuntiin. Sitten tulee tunnin raskain osuus kun suoritamme joutsen asennon (kuvassa). Tässä kohtaa viiden minuutin pito tuntuu pitkältä. En jaksa pitää venytystä loppuun asti. Olen jo vanha poika.
Venytysten pidot ovat niin pitkiä ettei tunnin aikana tehdä kuin viisi tai kuusi venytystä, mutta tuntuu että kaikki tarpeellinen tulee kuitenkin tehtyä.
Lopun rentoutuksessa kroppa tuntuu kuin hunajassa huljutellulta. Jestas että osasikin tehdä eetvarttia! Yin-joogan jälkiolot poikkeavat muusta urheilusta, kroppa on erilailla auki. Myös mieli on tyyni, kun on hengitellyt syviä hengityksiä kaikessa rauhassa tunnin verran. Suosittelen kokeilemaan yin-joogaa!
Yin-jooga (hot) 60 min, Urheiluhallit Mäkelänrinne
Vetäjä: Veera Malmivaara
Aktiiviset kilokalorit: 170KCAL
Kokonaiskilokalorit: 242KCAL
Keskisyke: 69/min (korkein 82/min)
Kuva: Veera Malmivaara