Uitko sammakkoa vai rintauintia?

Uintitapoja on monia ja kaikilla on oikeus nauttia uinnista omalla tyylillään. Uintitekniikkaa parantamalla voi kuitenkin saada uinnista entistä sujuvampaa ja sitä kautta nautinnollisempaa. Tässä blogissa käydään läpi sammakkotyylin ja rintauinnin eroja.

Sammakkouinti on käytännössä rintauintia, jossa pää koko ajan pinnan päällä. Sammakkotyylissä ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta se saattaa aiheuttaa ajan saatossa haasteita niskan seudulle, koska niska on pitkiä aikoja taaksetaivutuksessa. Rintauinti taas on virallinen kilpailulaji. Rintauinnin opettelussa ehkä haastavin opeteltava asia on hengitystekniikka ja pään upottaminen pinnan alle.

Pään asennolla on iso merkitys

Kun koko pää on pinnan päällä, painopiste siirtyy alavartalon puolelle, joka laskee uintiasennon laahaavaksi. Tämä taas vaikuttaa vauhtiin ja taloudellisuuteen. Hengityksen osalta tyyli on helppo, koska hengitys on koko ajan vapaa.

Sen sijaan kun pää upotetaan liukuvaiheessa pinnan alle, siirtyy painopiste enemmän ylävartalon puolelle, joka taas nostaa alavartaloa kohti pintaa. Uinnista tulee tällöin sujuvampaa, nopeampaa ja taloudellisempaa. Pienikin muutos pään asennossa voi auttaa merkittävästi myös rentouttamaan niskan seudun aluetta. Siksi tätä tyyliä kannattaa ainakin kokeilla, miltä se tuntuu.

Opettele sukeltamaan ja opi hengitystekniikka

Mikäli et ole aikaisemmin sukeltanut, kannattaa aloittaa harjoittelu vähitellen. Ensimmäinen askel on kasvojen laittaminen pinnan alle. Ennen kuin laitat kasvot pinnan alle, vedä keuhkot täyteen ilmaa ja pidätä hengitystä. Kun pidätät hengitystä, ei vettä mene nenään niin herkästi. Toista harjoitusta muutamia kertoja ja yritä hakea entistä levollisempi tunne.

Seuraava askel on hengitystekniikan opettelu. Sen voi toteuttaa siten, että vedät keuhkot täyteen ilmaa suun kautta ja menet pinnan alle. Uloshengitys tehdään vasta juuri ennen pintautumista nenän kautta. Nenän kautta uloshengitys estää veden menemisen nenään. Vedä pinnalla keuhkot uudestaan täyteen suun kautta ja toista samaa monta kertaa. Rytmi on siis sisäänhengitys, lyhyt pidätys pinnan alla ja lyhyt uloshengitys nenän kautta juuri ennen pintaa. Ennen pitkää hengitysrytmistä tulee luonnollisempaa, jonka jälkeen voit alkaa siirtää hengitystekniikan itse uintiin.

Panosta sulavaan rytmiin

Sekä sammakkouinnissa että rintauinnissa rytmi koostuu kolmesta osasta: potkusta, liukuvaiheesta ja käsivedosta. Käsivedon tarkoitus on nostaa pää sisäänhengitystä varten. Uloshengitys tehdään juuri ennen kuin suu ja nenä nousevat pinnalle. On tärkeää pidättää hengitystä liukuvaiheessa. Mikäli puhallat ilmaa ulos koko liukuvaiheen ajan, voi se vaikeuttaa hengitystä merkittävästi.

Vaikka vesi on mestari hämäämään meitä, on se myös erinomainen opettaja. Hengityksen rytmitys menee usein luonnostaan oikein, kun lähdet kokeilemaan. Aluksi se vaatii paljon kokeilua, mutta sitkeällä harjoittelulla opit sen varmasti ja siihen kyllä kannattaa panostaa.

Jos tuntuu, että et yksin opi ja haluat oppia, on hyvä osallistua uimakouluun tai ottaa yksityistunti.

Nautinnollisia uinteja!

PS. Katso uintihinnat ja jos kaipaat parantaa uintitekniikkaasi, katso uimakoulut.

Katso videolta sammakko- ja rintauinnin erot ja opettele oikea tekniikka.

Lisää luettavaa